T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MUŞ / KORKUT - Güven Ortaokulu

Duyurular

Haz

Ergenlik dönemi genel olarak kızlarda 11-20 yaş, erkeklerde ise 13-21 yaşları arasında bir takım fiziksel, duygusal,  zihinsel ve davranışsal değişimlerin ve çocukluktan yetişkinliğe geçiş sancılarının meydana geldiği bir süreçtir. Bu değişimlere bakacak olursak:

Cinsel ve Bedensel Gelişim: Ergenlikte hızlı bir bedensel gelişim (boy, kilo, kas, yağ vardır. Ergenlikte üreme özellikleri, kadınsı ve erkeksi özellikler belirginleşir. Bazı ergenler akranlarından daha erken, bazıları daha geç gelişir. Bu dönemde ergenlerin vucutlarındaki ani fiziksel değişimler sebebiyle bir takım sakarlıklar görülebilir. Ergenlerde, karşı cinse ilgi ve cinselliğe karşı merak gelişir.

Sosyal Gelişim: Ergenlikte kişi kimlik oluşturur. Kim olduğuna, yaşam felsefesine karar verir. Bazı durumlarda kişi (ergen) toplumun genelinin olumsuz ya da aykırı bulduğu kimlik özelliği seçer. Örneğin; çeteler, uyuşturucu kullanan çeteler, tarikatlar, terör grubu vs.... Bu dönemde ergenlerin;  yanlış arkadaş seçiminin etkisiyle  zararlı alışkanlıklar edinme ihtimalinden dolayı velilerimizin dikkatli olması gerekir.

Duygusal Gelişim: Ergenin duygularının dalgalı, tepkilerinin kontrolsüz ve ani olmasının temel nedeni hormonal değişimdir. Bunu yanı sıra okul, arkadaş değişiklikleri, artan sorumluluklar, bedeni ile ilgili takıntılar, karşı cinsle yakınlaşma ve romantik ilişkiler de ciddi duygu durum dalgalanmalarına neden olur. Bu döenmde aile ve çevreye  yönelik olarak karşı çıkma, çatışma durumu gelişebilir. Bu dönemde ergenler biraz asi olabilmektedir.

Bilişsel Gelişim: Soyut düşünebilme özelliği, varsayımlar oluşturarak, değerlendirme ve seçenekler üretebilmeyi, problem çözmeyi içermektedir. Bu dönemde ergenler ilkeleri, ideal olanı tartışır, kendi doğrularını ortaya koymaya yönelirler. Yalnız her ergen aynı yaşlarda soyut düşünceye ulaşamayabilir. Görüntü ve davranışlarının sürekli başkaları tarafından izlendiği kanısındadırlar (Hayali seyirci). Bu durum kızlarda erkeklere göre daha fazladır. 

PEKİ BU DÖNEMDE VELİLER NE YAPMALI? ERGENE NASIL YAKLAŞMALI?

  • Birlikte zaman geçirin, eğlence ve sohbet için zaman ayırın. 
  • Çocuğunuz bu dönemde yanlız kalma ihtiyacı hissedebilir. Bu normaldir. Yanlız kalma isteğine saygı duyun
  • Siz veya ergen çocuğunuz sinirliyken tartışmayın, sakinleşmeyi bekleyin ve daha sonra yaptığı davranışla ilgili konuşun. 
  • Okul ve okul dışında çeşitli faaliyetlere katılmalarını teşvik edin. Sadece başarıyı değil, başarısız olsa bile çabalarını  takdir edin. 
  • Düzenli ve kuralları olan bir çevre sağlamaya devam edin. Ergenlerin daha fazla özgür olmalarına izin verilmeli ancak bu onların kendilerini tehlikeye atacakları boyutta olmamalıdır.
  • Kariyer hedefleri ve seçimleri konusunda yardımcı olun. Fikirlerini sık sık değiştirirlerse hayal kırıklığına uğramayın.
  • Eve geliş saatine ve diğer aile kurallarına, karar ve düşünceleri ile katkıda bulunmalarına izin verin. Bu onların kendi davranışları için sorumluluk geliştirmelerine fırsat yaratacaktır. 
  • İtirazlarına rağmen bu dönemde çocuğunuzun arkadaşlarının kimler olduğunun ve neler yaptığının farkında olun. Arkadaşlarının anne ve babası ile tanışın. 
  • Evinizde arkadaşları ile hoşça vakit geçirebileceği programlar düzenleyin. 
  • Anlaşılmak ve önemsenmek ergen için çok önemlidir. Bunları bulamadığında iletişimi ve ilişkiyi daha fazla sürdürmenin anlamı olmadığını düşünür ve içine kapanır.
  • Onu başkalarının yanında uyarmayın ve öğüt vermeyin. Bu tür paylaşımları çocuğunuzla yalnızken ve sorunsuz zamanlarda yapmaya özen gösterin.
  • Bu dönemde çocuğun kendi kararlarını almasına izin verin, hakaret ve alay etmekten kaçının.
  • Bu dönemde ergenler cinselliği ilgi  ve merak duyar. Bunun doğal ve normal olduğunu göz ardı etmeyin.
  • Bağımsız hareket etme doğrultusunda verdiği tepkileri saygısızlık ve başkaldırı olarak yorumlamayın. Bunları yaşadığı değişimin bir parçası olarak değerlendirin.
  • Giyim, yemek, eğlence gibi seçimlerine saygı duyun. Kendi bakış açınıza uymuyor diye yargılamayın, eleştirmeyin. Bunun yerine onu rencide etmeden nedenlerini açıklayın.
  • Ergenin söyledikleri, her zaman söylemek istediklerini anlatmayabilir. Olaylara farklı duygusal tepkiler verebilir. Böyle durumlarda verdiği mesajın altında yatan duyguyu anlamaya çalışın. İletişimin sadece yetişkinden ergene doğru; yani tek taraflı olması durumunda ergenin kendi kişiliğini ortaya koyabilmesi için tek yolun otoriteye başkaldırmak olacağını unutmayın. 
  • Bu dönemde, ona en çok yardımcı olacak kişilerin annebabalar olduğunu göz ardı etmeyin. Eğer çocuğunuzla ilişkilerinizi yetersiz buluyorsanız şimdiye kadar sürdürdüğünüz ilişki biçimini gözden geçirin. Tüm olumlu yaklaşım ve tutumlara rağmen, ergenle annebaba arasında çözümsüzlük boyutunda ciddi gerginlikler yaşanıyorsa, uzman yardımına başvurmayı ihmal etmeyin.